Kalamar Tava Ve Tarator Sos Tarifi
  • 250 gr temizlenmiş kalamar

Marine için ;

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 şişe maden suyu

Bulamak için;

  • 1/2 (yarım) su bardağı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı mısır unu
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Kızartma için ;

  • Sıvı yağ

Tarator sos ;

  • 1 avuç dolusu ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 3-4 adet bayat ekmek içi yada etimek
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)

 

  1. Dondurulmuş kalamar alırsak önce soğuk suda erimelerini bekliyoruz. Buzu çözülen kalamarları marine edeceğimiz kaba alıp üzerine tuz, şeker, karbonat ve limon suyunu ekleyip 15 dk boyunca ovuyoruz.
  2. Ardından bir şişe maden suyunu ekleyip 1-2 dk daha ovduktan sonra kapağını kapatıp dolaba kaldırıyorsunuz. Ne kadar çok dinlenirse o kadar yumuşak ve lezzetli bir kalamar yapmış olursunuz. Ama aciliyeti varsa en az 2 -3 saat dinlendirin.
  3. Dinlemiş kalamarımızı kesinlikle yıkamıyoruz en önemli adımda bu, un karışımını hazırladıktan sonra kalamarları una buluyoruz.
  4. Yağımızı tenceremize göre 3-4 parmak kalınlığında olacak şekilde dökün ve kızdırın.
  5. Kalamar pişirirken birkaç seferde pişirmeniz yağın soğumasını önler ve kalamarımız sertleşmez.
  6. Kızan yağa ,una bulanmış kalamarları altınne rengi dönene kadar yaklaşık 2 dk boyunca pişirip alın fazla tutarsanız lastik gibi olur.
  7. Peçete üzerine koyup yağını sürdürün kalamarımız hazır afiyet olsun. 

Tarator sos ;

  1. Rondodan ceviz ve sarımsağı geçirin. Ardından ekmeği ekleyip tekrar rondodan geçirin.
  2. Üzerine limon suyu, yoğurt, tuz, zeytinyağını ve mayonezi ekleyip bir kaç kez daha rondodan geçirince sosumuz hazır deneyenlere şimdiden afiyet olsun.