Dondurulmuş kalamar alırsak önce soğuk suda erimelerini bekliyoruz. Buzu çözülen kalamarları marine edeceğimiz kaba alıp üzerine tuz, şeker, karbonat ve limon suyunu ekleyip 15 dk boyunca ovuyoruz. Ardından bir şişe maden suyunu ekleyip 1-2 dk daha ovduktan sonra kapağını kapatıp dolaba kaldırıyorsunuz. Ne kadar çok dinlenirse o kadar yumuşak ve lezzetli bir kalamar yapmış olursunuz. Ama aciliyeti varsa en az 2 -3 saat dinlendirin. Dinlemiş kalamarımızı kesinlikle yıkamıyoruz en önemli adımda bu, un karışımını hazırladıktan sonra kalamarları una buluyoruz. Yağımızı tenceremize göre 3-4 parmak kalınlığında olacak şekilde dökün ve kızdırın. Kalamar pişirirken birkaç seferde pişirmeniz yağın soğumasını önler ve kalamarımız sertleşmez. Kızan yağa ,una bulanmış kalamarları altınne rengi dönene kadar yaklaşık 2 dk boyunca pişirip alın fazla tutarsanız lastik gibi olur. Peçete üzerine koyup yağını sürdürün kalamarımız hazır afiyet olsun.
İç kısımlarını temizlediğiniz alabalıkları bol suda yıkayıp fazla sularını süzdürün. Karın kısmını açtığınız balıkları tam olarak ortadan ikiye kesmeyin. Portakal ve kuru soğanı ince dilimler halinde kesin. Küçük bir kapta; ayçiçek yağı, nane, kekik, pul biber, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber karıştırarak yağlı bir sos hazırlayın. Balıkların sayısıyla doğru orantılı olacak şekilde büyük boy yağlı kağıtlar kesin. Balıkların iç kısmını hazırladığınız sosla yağlayın. Kuru soğan ve portakal dilimlerini yerleştirip üst ve alt kısımlarına sos sürdüğünüz balıkları yağlı kağıtlar üzerine alın. Paket şeklinde sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Sonrasında yağlı kağıtları açıp kızarması için 20 dakika daha pişirdiğiniz balıkları sıcak olarak servis edin.
Sübyeyi bütün temizlenmiş aldıysanız yıkayıp şerit şeklinde 1 parmak kalınlığında doğrayıp yıkayın, suyunu süzdürün. Sarımsakların kabuklarını çıkarıp incecik dilimleyin, yapışmaz tavaya zeytin yağını koyup kızdırın sarımsakları atın, 30 saniye kavurup kokusu çıkınca suyunu süzdüğünüz sübyeyi içine atıp, üzerine tuz serpin tavanın kapağını kapatıp suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu salıp çeken sübyenin yağı pembe hal aldığında kapağını açıp tahta kaşıkla karıştırarak 5 dakika kadar kavurup ateşten alın. Sübye kavurmayı servis edeceğiniz tabağa koyup üzerine ince doğranmış maydanozu ekleyerek servis edin, sıcak olarak tüketin.
Filetoları temizleyin, kılçıkları çıkarın ve tuz, biber ve limon kabuğu rendesi serpin. Kabakları yıkayıp kabuklarını kazıyın ve yuvarlak dilimleyin. Filetonun üzerine balık pulları gibi dizin. Biraz tuz serpip zeytinyağı gezdirin ve 180 derece fırında 12 dakika pişirin. Tuz ve biber serpip zeytinyağı gezdirin ve domates dilimleri ile servis edin.
Temizlediğimiz balıkları tuzlayıp yıkayıp süzüyoruz, fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı seriyoruz. Fırını 180 dereceye ısıtıyoruz, bu arada süzülen balıkları unlara arkalı önlü batırıp 1 buçuk yemek kaşığı sıvı yağ la yağladığımız tepsiye tek-tek kenarları birbiri üzerine gelecek şekilde diziyoruz ve kalan bir buçuk yemek kaşığı sıvı yağı da üzerine fırçayla sürüyoruz. Daha sonra dilimlediğimiz limonları üzerine yayıp ısıttığımız fırına sürüyoruz ve kontrollü olarak pişiriyoruz, balık severlere afiyet olsun
Tavada orta ateşte 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı içerisinde pul biberi 30 sn kadar kavurun. Karidesleri ilave ederek arada çevirerek veya karıştırarak 2 dk kadar soteleyin.
Balığın filetosunu çıkarın ve küp şeklinde doğrayın. Tereyağını bir tavaya alın ve eritin. İçine balık, kabukları soyulup küp doğranmış domates, kıyılmış biber, sarımsak, defne yaprağı, tuz ve karabiber katın.
© Designed by NOVEMBROS